Mogelijke andere gebouwen
Stichting Geluid in Zicht (GiZ) heeft in samenwerking met het Atelier Rijksbouwmeester een lijst opgesteld met gebouwen die geschikt zijn voor een Audiomaquette. De gebouwen zijn geselecteerd op basis van aantrekkelijkheid voor mensen met een visuele beperking, educatieve en/of architectonische waarde en de mate waarin de organisaties het belang van het project onderkennen. Naast de Tweede Kamer zijn dat onder meer het Muiderslot, het stadhuis in Den Haag, het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam, het Anne Frankhuis, het Kröller-Müller Museum te Otterlo en het Binnenhof te Den Haag.
Bijvoorbeeld over de geschiedenis van het Muiderslot zijn spannende verhalen te vertellen via de geluidstoepassing van de maquette. Maar ook Audiomaquettes van concertzalen, zoals het Muziekgebouw aan ’t IJ, kunnen de mensen met een visuele beperking meer informatie geven over het gebouw en de akoestiek in de verschillende ruimten laten horen. Of een maquette van de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum te Otterlo. Hier verkent de bezoeker met zijn handen in 3D-geprinte kunstwerken, terwijl hij via de koptelefoon naar de informatie luistert.
De omgevingsmaquette van het Binnenhof
Tijdens de bouw van de Audiomaquette voor de Tweede Kamer werd GiZ benaderd door ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. ProDemos organiseert behalve de rondleidingen aan bezoekers en scholieren ook aangepaste rondleidingen voor onze doelgroep. Uit gesprekken bleek dat de bezoeker met een visuele beperking zich graag in een groter geheel wil oriënteren. Waar zit de plenaire zaal ten opzichte van de Ridderzaal? Dit leidde tot een opdracht om een tactiel model van het Binnenhof te maken. Ook voor deze omgevingsmaquette heeft GiZ NOV ’82 Architecten ingeschakeld om de maquette te realiseren. Door de snelle ontwikkelingen in de 3D-printtechnieken is ervoor gekozen om het hele model via een 3D-print in kunststof te vervaardigen. De maquette is op een schaal van 1:300 gerealiseerd. Dankzij deze schaal zijn de afmetingen beperkt gebleven tot 90cm bij 75cm, waardoor de maquette vanuit één positie verkend kan worden. Deze maquette heeft een vaste plek in de ontvangstruimte van ProDemos.
Het Rijksmuseum
Recentelijk kregen wij de opdracht voor het ontwikkelen van een proefmodel voor een indoor-navigatie maquette. Met deze draagbare maquette kan de toekomstige blinde of slechtziende bezoeker zelfstandiger het gebouw gaan verkennen. De blinde of slechtziende bezoeker kan zich oriënteren en begrijpt hoe het gebouw in elkaar zit. Hij krijgt inzicht in waar wat te zien is. Voor een blinde of slechtziende persoon is deze maquette niet alleen functioneel om de weg te vinden in het Rijksmuseum, maar het biedt ook inzicht in het volume van het gebouw en een idee van het interieur en de verschillende afdelingen
De blinde en slechtziende bezoekers van het museum is dus de doelgroep. Zowel voor volwassenen als kinderen. Het is bedoeld voor de bezoeker die zelfstandig komt, maar het zal uiteraard ook aan het begin van de rondleiding ingezet worden om een beeld van het gebouw te geven.
In het najaar 2020 zullen wij ons onderzoek, na periodes van testen met de doelgroep, afronden. Na de presentatie van onze bevindingen kunnen we aan slag gaan met het produceren van de definitieve maquettes.
Interesse?
In samenwerking met toekomstige opdrachtgevers zal de Stichting Geluid in Zicht naar een optimale oplossing zoeken. Wij dragen graag bij aan een toekomst waarin elk (nieuw) openbaar gebouw is voorzien van toepassingen die de mobiliteit van mensen met een visuele beperking kunnen vergroten. De Audiomaquette is daartoe een belangrijk middel.
Heeft u belangstelling voor een Audiomaquette voor uw gebouw of wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mail naar de Stichting Geluid in Zicht, stichting@geluidinzicht.nl of bel naar 06-29123933.