Van Ij tot Zee
Van IJ tot Zee Afscheid 2001

Kun je het fenomeen van afscheid nemen tot een thema verheffen. Deze kans deed zich voor bij het 150 jarig bestaan van het Noord Zee Kanaal. Vandaag de dag vliegen we voor onze lol de wereld rond, vroeger emigreerde men. Afscheid had in die tijd iets onherroepelijks, een reis maken greep in op je leven. Wie de Topografisch Historische Atlas van de gemeente Velsen bezoekt krijgt een schitterend beeld van het tijdperk der passagiersschepen, toen het vertrek naar een ander continent nog onomkeerbaar leek.

Vier kamers vulde Wallrafen op verschillende wijze met beeldmateriaal.

Twee voorbeelden: In een kamer hingen met foto’s beprinte vitrage voor de ramen. Mooi in plooien zoals het hoort en , doordat de ramen iets open stonden werd het een levend beeld. Oude foto’s van zwaaiende handen en omhoogkijkende hoofden aan elkaar gemonteerd met de vertrekkende schepen.

In een van de kamers hingen drie LCD schermen. Elk scherm vertelde een eigen verhaal, maar qua sfeer heel dicht bij elkaar liggend. Filmfragmenten uit historische bronnen werden met zelf gemaakte film- en fotomaterialen gemonteerd. In elke kamer hoorde men het getoeter van vertrekkende schepen, maar dan wel steeds in een andere variant, alsof ze samen een soort melodie zouden moeten vormen.

Opdrachtgever en initiator van het project was de Stichting Kunst en Cultuur Nood Holland.