Donderdag 25 september vond de feestelijke presentatie van de Audiomaquette plaats in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Ruim tweehonderd bezoekers, waarvan de helft met een visuele beperking, kwamen op dit evenement af. De middag begon met een rondleiding voor twee geselecteerde groepen leerlingen met een visuele beperking. ProDemos, Huis van de Democratie en Rechtsstaat, nam de twee groepen mee op ontdekkingstocht door de Tweede Kamer. Ze namen een kijkje in de Plenaire Zaal, waar toevallig toen net gestemd werd over de wet langdurige zorg. Een bijzonder moment, omdat alle honderdvijftig Kamerleden niet vaak samen in de Kamer aanwezig zijn! Na de Plenaire Zaal kregen de jongeren de mogelijkheid de Audiomaquette te verkennen, en het model te vergelijken met wat zij zojuist hadden gehoord. Ook was de omgevingsmaquette van het Binnenhof voor het eerst te verkennen. Daarover binnenkort meer.
Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg opende de presentatie met een mooie speech over de toegankelijkheid van de Tweede Kamer en het belang van een Audiomaquette voor dit gebouw. Een korte passage uit haar speech: “Persoonlijk was ik vooral verrast door die geluiden, toen ik eerder dit jaar het pilotmodel uittestte. Het viel me op hoezeer beeld en geluid met elkaar samenhangen. Neem bijvoorbeeld de roltrap – tot voor kort de langste van Europa, en heel karakteristiek voor de Tweede Kamer. Ik sta er dagelijks op, maar hoor ‘m eigenlijk nooit. Pas toen ik deze audiomaquette verkende, viel me het gezoef op. ‘O ja’, dacht ik toen, ‘dát hoor ik altijd, zonder dat ik het écht hoor.’ Wat ik ermee wil zeggen, is dat de maquette twee kanten op werkt. Het helpt blinden en slechtzienden om publieke gebouwen te beleven, én het laat mensen met goed zicht eens ervaren hoe het is als je de wereld om je heen niet kunt zien en hoe belangrijk geluid dan is. ” Ook richtte Van Miltenburg zich nog tot Jetta Klijnsma, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: “Ik hoop dat zij zich er vanuit haar rol hard voor kan maken dat er ook Audiomaquettes komen van andere publieke gebouwen.” De hele speech van Van Miltenburg is hier te downloaden.
Na Van Miltenburg was het woord aan Jetta Klijnsma zelf. Zij refereerde in haar toespraak naar een moment vier jaar geleden, toen zij nog voor de PvdA in de Tweede Kamer zat, en GiZ op haar kamer de mogelijkheden van de Audiomaquette uiteenzette. Vanaf het begin was zij enthousiast en zette ze zich in om aandacht te krijgen voor de Audiomaquette in politiek Den Haag. Klijnsma is het hele project betrokken gebleven en vertelde op de presentatie hoe fantastisch ze het vond dat de Audiomaquette nu een definitieve plek in de Statenpassage had gekregen.
Een aantal leerlingen met een visuele beperking mocht naar voren komen om te vertellen over hun ervaringen en welke gebouwen op hun verlanglijstje stonden. Eén van de jongeren noemde het Paleis op de Dam als geschikt gebouw voor de volgende Audiomaquette. Van Miltenburg overhandigde vervolgens een prijs aan twee leerlingen, die tijdens de rondleiding de meeste vragen goed beantwoord hadden. Na een afsluiting van Hannes Wallrafen en Maartje Wildeman werd het glas geheven en was er nog volop tijd om de Audiomaquette te verkennen.